Suluboya tekniğinde kağıt belki de diğer tekniklerde olmadığı kadar sonucu etkilemektedir. Dolayısıyla doğru kullanım için doğru kağıdı tercih etmek ortaya çıkan sonuç üzerinde önemli rol oynamaktadır. İster detaylı renk geçişlerini kullanacağınız oldukça küçük detaylarla bezeli bir bitki illüstürasyonu yapın, ister wet-on-wet kullanarak başka bir çalışma… Doğru malzemeyi doğru uygulama için tercih ettiğiniz taktirde sonuçtan siz de memnun kalacaksınız. Suluboya’ya yeni başlayanların aklındaki ilk sorulardan biri de hot press kağıt mı yoksa cold press kağıt mı tercih etmeliyimdir. Bu yazımızda bu sorunuza cevap bulabilirsiniz.
Hot Press ve Cold Press suluboya kağıtlarının arasındaki fark aslında oldukça basittir. Hot Press suluboya kağıtları kağıt hamuru kağıt makinasında %97 oranında su halindeyken kurutularak %6 nem oranındaki kağıt formasyonuna getirilirken kağıdın sıcak merdanelerle kalenderlenmesi sonucu oluşan yüzeye verilen isimdir. Kağıt makinasının üzerindeyken sıcak merdanelerle ütülenen suluboya kağıdı böylece daha yoğun bir formasyonda oluşur. Bu formasyonun sonucu hot press suluboya kağıtlarının su emiciliğinin daha az oluşunu açıklamaktadır. Ayrıca yüzeyi sıcak kalenderlerle ütülendiği için pürüzsüz ve dokusuz olmaktadır. Bu tür kağıtlar kağıt makinasından indirildikten sonra ebatlama ve paketleme işlemine maruz tutularak kullanıma hazır hale gelmektedir.
Cold press suluboya kağıtlarıysa daha farklı bir formasyonda oluşmaktadır. Hot press suluboya kağıtları gibi Cold press suluboya kağıtlarının da hamuru kağıt makinasına %97 su olarak girmektedir. Kağıt makinasında %97 su olarak bulunun kağıt hamuru, kurutma silindirlerinden geçerek %6 nem oranına kadar düşürülmektedir. Hot press suluboya kağıtlarından farklı olarak cold press suluboya kağıtları, sıcak kalenderleme işleminde kısa süre tutulmaktadır. Bu da cold press suluboya kağıtlarının yüzeyinin dokulu ve daha az ezilmiş olduğu için emiciliği daha yüksek formasyonda olmasını sağlamaktadır. Cold press suluboya kağıtları kağıt makinasından indirildikten sonra direkt olarak desenleme hattında işlenmektedir. Bu hatlarda suluboya kağıtları 2 ton ağırlığındaki desen silindirleri arasından geçirilerek dokulu yüzeye kavuşturulmaktadır. Daha sonrasında desenleme işlemini takiben ebatlama ve paketleme işlemleri gerçekleştirilmektedir.
Oldukça teknik bir fark gibi görülebilecek hot press-cold press suluboya kağıtlarının asıl farkı su emiciliği ve yüzey pürüzlülüğünden kaynaklanmaktadır. Kagito.com’da satışa sunulan Avant-garde sanat ürünlerinden %20 Pamuklu Suluboya Kağıdı ve %100 Pamuk Suluboya Kağıdı cold press tekniğiyle üretilmekteyken Watercolour serisi selüloz formasyonlu suluboya kağıtları hot press tekniğiyle üretilmektedir. Bu sebeple Watercolour serisi defterler ve tabaka sanat kağıtları su emiciliği az ve yüzeyi pürüzsüz olarak kullanıcılara sunulmuştur.